Αγρίνιο: Μάγεψαν τα χαλκούνια - Η νύχτα έγινε μέρα στο πιο ''εκρηκτικό'' έθιμο του Πάσχα [vid]


Επικίνδυνο αλλά πάντα εντυπωσιακό. Τα χαλκούνια, ένα έθιμο που χάνεται στα χρόνια της τουρκοκρατίας, αναβίωσε και φέτος στο Αγρίνιο με τον τρόπο που θα δείτε...

Aναβίωσε και φέτος το έθιμο των χαλκουνιών στο Αγρίνιο αμέσως μετά την σύναξη των επιταφίων στην πλατεία Δημοκρατίας. Το «εκρηκτικό» αυτό έθιμο διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία και όπως κάθε χρόνο εντυπωσίασε μικρούς και μεγάλους που από νωρίς είχαν συγκεντρωθεί για να απολαύσουν το φαντασμαγορικό αυτό θέαμα. Η νύχτα έγινε κυριολεκτικά μέρα με τους χαλκουνάδες να κλέβουν την παράσταση.

[post_ad]Η ιστορία του εθίμου χάνεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν οι Αγρινιώτες τα άναβαν κατά την περιφορά του Επιταφίου για να απομακρύνουν τους αλλόθρησκους. Συνέχισαν όμως να τα κατασκευάζουν και μετά την απελευθέρωση της χώρας στα πλαίσια ενός εθίμου και δημιουργώντας τις «ομάδες» του χαλκουνοπόλεμου.

Τα χαλκούνια είναι αυτοσχέδιες εκρηκτικές κατασκευές που αποτελούνται από ένα μεγάλο κύλινδρο γεμάτο με ένα μείγμα μπαρουτιού και ένα φυτίλι στο άκρο. Αναζητείται ο καλός «χαρτός», το κατάλληλο μείγμα μπαρουτιού (που δοκιμάζεται) για να είναι ασφαλές. Ένα έθιμο που θυμίζει με τον τρόπο του, τους «μπουρλοτιέρηδες» του 1821 και που συντηρεί με την δική του ομορφιά την παράδοση της συμμετοχής στον Αγώνα της Απελευθέρωσης της περιοχής του Αγρινίου.
via
Αγρίνιο: Μάγεψαν τα χαλκούνια - Η νύχτα έγινε μέρα στο πιο ''εκρηκτικό'' έθιμο του Πάσχα [vid] Reviewed by Life City on 1:35 π.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by LIFE CITY © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.